Iliotibial Band Nedir ❔

🔰 Iliotibial band, leğen kemiğinin dış kısmından dizin dış yanına kadar uzanan bir banttır. Asıl görevi; yürürken kalça kemiğini, kalça eklemi oyuğunda dengede ve sabit tutar.
Iliotibial band, yere basarken dizin ilk 1/3’lük kısmında aktif olarak çalışır.Bu kas, kıvrılma ve açılma hareketleri esnasında dizin üst kısmında öne-arkaya doğru hareket eder.
ILIOTIBIAL BAND SENDROMU NEDİR ❔

🔰 Genellikle koşucularda ya da bacağın aktif olarak aşırı ve yanlış kullanımında tekrarlayan diz fleksiyonu ve ekstansiyonu sırasında bandın aşırı sürtünmesinden kaynaklanmasıdır.
NEDEN OLUŞUR ❔
➖Alt ekstremite dizilim problemleri( ayak bileği, diz, kalça, Q açısı vb.)
➖ Kas tendonda kuvvet ve esneklik yetersizliği,
➖ Uygun olmayan ayakkabı ve zemin,
➖ Doğuştan iliotibial bant kısalığı, bacaklarda uzunluk farkı, yokuş aşağı yürümek, kalça kaslarında zayıflık, maraton gibi uzun koşular.
➖ İlişkili olduğu diğer kaslara odaklandığımızda ilk sırada tensor fasciae latae geliyor. ASIS kemiğine yapışan bu bant için ev sahiplii yapıyor.
➖ Diz kapağını sabitleyen bacak kaslarıyla birebir ilişki içinde olan ITB dizin konumuna göre kişiden kişiye değişebilecek kas gruplarında acıya sebep olabilir. Eğer dizlerde valgus- varus problemi varsa ilk harekette ateşlenen kas bu konuda önem taşıyor.
HANGİ DURUMLAR TETİKLER ❔
❌Koşma tecrübesinin olmayışı,
❌Antrenman esnasında ve antrenman döneminde yeterli dinlenme yapmamak,
❌Aniden yüklenmeler yapmak,
❌Spor öncesi ve sonrası yeterli ısınma-doğuma yapmamak,
❌Uygun olmayan zemin ve ayakkabı seçimi.
YAPABİLECEĞİNİZ EGZERSİZLER
🔍 Eğer sendrom teşhisi konmuş, yeterli dinlenme evresini atlattıysan bu egzersizler tedavi sürecinde sana destek olabilir.
🔍Bu paylaşımda hareketli sağ-sol olarak yapılsada sadece yaralanmayı yaşayan bacak için de kullanmanız yeterli olacaktır.
🔍 Hareketleri 2 set 10 tekrar olarak yapabilirsiniz. Burada ağrı eşiği bizim için önemli bir nokta çünkü bu sendromu yaşayanlar için bazen adım atmak bile zorken egzersizler ağır gelebilir. Bunun için hangi evrede olunduğu, hareketleri yaparken zorlanıldığı takdirde daha basitleştirilmesi gerekebilir.
🔍Direnç bandını seçerken kendine uygun olan dirençlerle çalışmalısınız, kademeli olarak direnci arttırabilirsiniz ama başlangıçta çok sert bir dirençle çalışmak uygun olmayabilir.
🔍 Masaj topuna sahip değilsen tenis topu sana yardımcı olabilir 👍
